המגזין העירוני של Build

5 סיבות מדוע כדאי לרשויות לקיים שיתוף ציבור?

אם באמת כדאי להשקיע זמן, כסף ומשאבים בתהליך שיתוף ציבור? ובכן, התשובה היא חד-משמעית – כן! שיתוף ציבור הוא אחד הכלים החשובים ביותר שרשויות מקומיות ומשרדי ממשלה יכולים להשתמש בהם. מדוע? בואו נחקור את 5 היתרונות המרכזיים של שיתוף ציבור שיגרמו לכם לרוץ ליישם אותו מיד…

מאמר / יעל גלילי
אפריל 10, 2024
קרדיט: Illustration 245394401 © Drawlab19 | Dreamstime.com
  1. ידע מקומי ייחודי: לתושבים יש ידע יקר שנולד מתוך החיים היומיומיים בשכונתם. ידע זה, שאינו זמין בהכרח לאנשי מקצוע, תורם רבות להבנה מעמיקה של צרכים ובעיות מקומיות.
  2. צמצום התנגדויות: מחקרים מראים כי שיתוף ציבור בתהליך קבלת החלטות מוביל לירידה משמעותית במספר ההתנגדויות. הסיבה לכך כפולה: ראשית, ההחלטות משקפות טוב יותר את צרכי התושבים, ולכן יש פחות סיבה להתנגד להן. שנית, תושבים נוטים לסמוך יותר על החלטות שהיו שותפים להן, בהשוואה להחלטות שהתקבלו "בחדר סגור". כתוצאה מכך, תהליך שיתוף ציבור יעיל יכול לחסוך זמן יקר בהליך אישור פרויקטים.
  3. העצמת קהילות ופיתוח מנהיגות מקומית: שיתוף תושבים מאפשר להם להרגיש תחושת שייכות ומשמעות, ומעודד אותם לפעול למען הקהילה. כתוצאה מכך, מתפתחת מנהיגות מקומית חזקה, ותושבים לוקחים חלק פעיל בעיצוב סביבת חייהם.
  4. לגיטימציה רחבה יותר לקבל החלטות מורכבות: האמון של הציבור במוסדות השלטון אינו גבוה, כפי שעולה מסקרים שונים. שיתוף ציבור בתהליך קבלת החלטות, ובפרט בהחלטות מורכבות בעלות השפעה משמעותית על חיי התושבים, תורם רבות להגברת האמון. שיתוף גורמים מגוונים, כמו תושבים, בעלי עסקים וארגוני חברה אזרחית, מאפשר קבלת החלטות מאוזנות ומקובלות יותר.
  5. חיזוק הקשר בין הרשות לציבור: תהליכי שיתוף ציבור בונים אמון והדדיות, משפרים את התקשורת ומגבירים את תחושת השייכות והמחויבות של התושבים.

 

בסופו של דבר, מטרתנו היא לפתח תהליכי שיתוף ציבור משמעותיים ואפקטיביים, שישרתו באופן מיטבי את התושבים ואת הרשות כאחד.