המגזין העירוני של Build

עתיד המגורים

גמישים יותר, חכמים יותר, ירוקים יותר – מגפת הקורונה העולמית האיצה את הכנסתם של חידושים, שצפויים להגיע אל בנייני המגורים בעיר. כך ייראו הדירות שנגור בהן בעתיד – והעתיד הרבה יותר קרוב משחשבנו

 

מאמר / ניר אברהם
אפריל 26, 2021
קרדיט: Blake Campbell on Unsplash

הקורונה הכניסה את כולנו לבתים וגרמה לנו לחשוב עליהם מחדש. בנייני המגורים בערים צפויים לעבור שינויים מרחיקי לכת בעתיד הקרוב וכל זה הואץ בעת האחרונה, אבל כיצד זה בדיוק ייראה? לשם כך ערכנו עבורכם בדיקה שתכליתה לנסות ולתהות על קנקנו של עתיד מרחב המגורים בשנים הקרובות. כבר היום אפשר לזהות שלוש מגמות עיקריות, שגברו במיוחד בשנה האחרונה, ושאנחנו צופים שימשיכו לצבור תאוצה – דיור גמיש יותר, חכם יותר וירוק יותר.

 

גמיש יותר – רב תכליתיות בתוך הבית

אם יש משהו שלמדנו על בשרנו מהקורונה, הוא הצורך בשילוב בין סביבת המגורים הפרטית למרחב עבודה, כזה שיאפשר לנו להמשיך להתנהל מרחוק תוך שימוש במרחב הקיים בצורה המיטבית. השאלה הגדולה היא כיצד ניתן לשלב בין שני העולמות המנוגדים הללו לכאורה.

אחד הפתרונות היצירתיים שחברות בנייה למגורים החלו ליישם הוא הסבה של שטח הכניסה או לובי הבניין לחלל עבודה משותף. כך, יכולים דיירי הבית המשותף "לרקוד על שתי החתונות" בעת ובעונה אחת – להימנע מהעלויות הגבוהות של שכירת משרד, לצד המשך עבודה סדירה במרחק של כמה צעדים מפתח הדלת – וכל זאת, מבלי להכניס את העבודה הביתה.

יוזמה חדשה ומעניינת של חברת הסטארט-אפ האירית Nooka יכולה להיות רלוונטית גם לשכונות שמתאפיינות בריבוי של בתים צמודי קרקע. החברה מציעה ללקוחותיה בעלי החצר בביתם, לייצר מקור הכנסה נוסף באמצעות השכרה של חלל אשר יוצב בו לטובת שימושים שונים. מבנים אלו יוכלו לשרת הן את המתגוררים בבית לצרכי עבודה או לימודים במרחב נפרד המנותק מחלל המגורים עצמו, או לספק הכנסה נוספת באמצעות השכרתו לגורם שלישי.

אחת המסקנות במציאות הכלכלית של ימינו, דורשת חשיבה מחוץ לקופסא גם בהיבט המגורים. בעידן בו חלום רכישת הדירה הולך ומתרחק עבור חלק ניכר מהאוכלוסייה, ניכר כי אופציית השכירות לטווח ארוך הופכת לאלטרנטיבה של ממש. בישראל אמנם מדובר עדיין על ניצנים, אך ניתן לראות שהיזמים כבר מבינים את הפוטנציאל ולומדים את הניסיון שהצטבר בחו"ל. בנייני המגורים שיתוכננו בעתיד הקרוב יכללו תמהיל של דירות למכירה ודירות להשכרה לטווח ארוך, בעלות גמישות שימושים ורב תכליתיות  עבור הדיירים.

 

חכם יותר – לחבק את הטכנולוגיה

כיאה לעידן הטכנולוגי, מרחב המגורים שלנו צפוי להשתנות בעתיד לאין ערוך בזכות שורה של חידושים מבוססי בינה מלאכותית. אחד מהם מגיע הישר מעמק הסיליקון בסן פרנסיסקו, שם מפתח הסטארט-אפ BumblebeeSpaces חלל מגורים פונקציונלי, אשר יוכל לשרת אותנו לטובת מגוון רחב של צרכים, והכל תוך שליטה קלה דרך מכשיר הסמארטפון האישי. דמיינו לכם מיטה שצונחת מהתקרה ועם עלות השחר עולה אליה בחזרה, שולחן כתיבה שניתז מהרצפה או סתם ארון נעליים שנפתח בלחיצה לבקשתכם. מהפכני, כבר אמרנו?

בשורה נוספת מציעה חברת Alfred שפיתחה אפליקציה לניהול בתים משותפים, באמצעותה ניתן יהיה לוותר על הדפיקה בדלת מהשכנה החברה בוועד, לטובת תשלום מאובטח באפליקציה, קריאה לשירותי תחזוקה בעת הצורך, קבלת חבילות דואר בשוטף ועוד שלל שירותים שנועדו להקל על הדיירים את החיים.

 

ירוק יותר – לחבק את הטכנולוגיה

המהפכה הטכנולוגית משתלבת היטב גם עם תכנון בר-קיימא אשר שם דגש על סביבה ירוקה וחסכונית. ניתן להיווכח בכך בעיקר בערים גדולות ברחבי העולם, שמצליחות ליצור טיפולוגיות חדשות של בנייה, המציבות את האקלים במרכז. אחת המגמות התכנוניות הבולטות הוא התייעלות אנרגטית באמצעות טכנולוגיות חדשות. למשל, יותר ויותר בתי מגורים המנצלים שטחי הגגות כמקור לייצור אנרגיה סולארית או לחקלאות אורבנית. מגמה נוספת שמסייעת להיאבק במשבר האקלים הוא תכנון של מגה-סטרוקטורות – אוסף של בנייני מגורים שהוא "מיני-עיר", המציעה באופן יעיל ומשותף את כל השירותים הנחוצים לדיירים: מסחר, תעסוקה, תרבות ופנאי, מגרשי ספורט, טבע עירוני ועוד. כאשר כל מה שדרוש נמצא בקרבת מקום, חוסכים הרבה אנרגיה על התניידות.

פריז הודיעה על שאיפתה להפוך ל"עיר 15 דקות", כלומר, עיר שבה יהיה אפשר למצוא את כל השירותים הנחוצים במרחק של 15 דקות הליכה, רכיבה או נסיעה בתחבורה ציבורית. עם תוכניות שאפתניות לשנים הקרובות שיעשו מהפכה בצורת ההתניידות של תושבי העיר ומבקריה, בירת צרפת מובילה את מגמת השינוי של התכנון העירוני. לא פלא שבשבדיה לקחו השראה מהחזון הפריזאי, ושדרגו אותו ל"עיר בדקה אחת" – חשיבה מחדש על מה שנמצא ברמת הרחוב, במרחק של דקה הליכה ממפתן הבית, תביא לעיצוב אורבני שונה לגמרי, עם מיקרו-גינות, חניות אופניים, תחנות הטענה לקורקינט חשמלי ועוד.

קיימות עוד אינספור דוגמאות הממחישות כיצד מרחב המגורים הפרטי שלנו משתנה, אולם מה שבטוח הוא כי מה שהיה כבר לא יהיה. הקורונה בתקווה הולכת ונעלמת מעולמנו, אך את השפעותיה מרחיקות הלכת, לרבות על התנהגות הדיירים בתוך עולם המגורים והנדל'ן העולמי, אנו צפויים לחוש על בשרנו לעוד שנים ארוכות.