המגזין העירוני של Build

מקרה בוחן: כך טיפלנו בחתך הרחוב של רח' חובבי ציון בפתח תקווה

חובבי ציון, הרחוב הראשון בפתח תקווה, שימש באופן היסטורי כלב המסחרי הפועם של העיר – אך בחלוף השנים המרחב וצרכי האוכלוסייה המקומית השתנו. הפרוגרמה שגיבשנו תגדיר מחדש את חתך הרחוב ותהפוך אותו למרחב נעים יותר עבור המשתמשים, ורווחי יותר לעסקים

 

מאמר / עדי ברק
נובמבר 30, 2022

לפתח תקווה, שנוסדה כמושבה ב-1878 והוכרזה כעיר ב-1937, יש מורשת ענפה שמספרת חלק חשוב מסיפור ההתיישבות היהודית בארץ. חובבי ציון הוא הרחוב הראשון בפתח תקווה, שבמשך שנים היה ליבה המסחרי הפועם של העיר, ולכן הוא נהנה מאיכויות היסטוריות. באופן טבעי, בחלוף השנים עבר הרחוב שינויים רבים, וגם צרכי האוכלוסייה המקומית השתנו. במטרה להחזיר עטרה ליושנה, ולנצל את פוטנציאל הרחוב, עיריית פתח תקווה ביקשה לקדם פרוגרמה שתרחיב את המגוון המסחרי בו ותתמוך בעסקים המקומיים, תשפר את ההליכתיות עבור הולכי הרגל, ותעצים את העוגנים התרבותיים-היסטוריים הפזורים לאורכו.

בבואנו לגבש את הפרוגרמה העתידית, בחנו מקרוב את חתך הרחוב של חובבי ציון, במטרה לזהות אלמנטים המעודדים מגוון מסחרי והליכתיות, ואלמנטים מעכבים שבהם נרצה לטפל. כך למשל, הצבענו על רצף החזיתות המסחריות, המבנים ההיסטוריים, והחצרות הפנימיות, כגורמים איכותיים שנרצה לשמר ולהעצים. מנגד, זיהינו מדרכות צרות שלא מאפשרות לבתי קפה להתרחב אל הרחוב ולהעשיר את החוויה במרחב הציבורי, מיסעה (כביש) שהנסיעה בה מהירה מהרצוי ברחוב מסחרי, ומחסור בצמחייה שתיצור הצללה טבעית.

בשיתוף עם סטודיו נחלת הכלל, הצענו פרוגרמה שתטפל במרחב באמצעות התערבויות פיזיות לטווח הבינוני והארוך, לצד התערבויות רכות ומיידיות. כך למשל, אימצנו את הגישה המחקרית הטוענת שכדי להעצים מסחר לאורך רחוב, יש לווסת את תנועת כלי הרכב שלאורכו, לעודד הליכתיות, ולספק את הבסיס לשהיות ארוכות ברחוב, כלומר ליצור תשתית שתגרום למשתמשי המרחב להנות מהשהייה בו. הפרוגרמה שהגדרנו משפרת את חתך הרחוב בהתאם לצרכים האלה בדיוק:

  1.  הרחבת המדרכות במספר מוקדים באמצעים טקטיים כמו פרקלטים, ובמוקדים אחרים באמצעות שינוי מהותי במבנה הצמתים שלאורך הרחוב. הרחבות אלה יאפשרו לבתי קפה ועסקים נוספים לגלוש למרחב הציבורי באופן כזה שמצד אחד יעורר את המרחב הציבורי ויוסיף לו עניין, ומצד שני לא יפריע ליתר משתמשי הדרך.
  2.  יצירת מיסעה מרוצפת שמאטה את תנועת כלי הרכב, מהלך חיוני ליצירת תחושת ביטחון ובטיחות בקרב הולכי הרגל ורוכבי האופניים ברחוב.
  3.  הוספה מאסיבית של עצים וצמחייה נוספת, שייאפשרו הצללה טבעית ובך ישפרו את חווית השימוש במרחב.
  4.  העצמת תאורת הרחוב, לטובת תחושת הביטחון של המבקרים שמגיעים בשעות החשכה. באופן טבעי, נעדיף לשהות לאורך זמן ברחובות שבהם אנחנו מרגישים בטוחים יותר, ומשך השהייה נקשר גם עם הנטייה לרכוש. במילים פשוטות, ככל שאנחנו נמצאים במקום זמן רב יותר, כך עולה הסיכוי שגם נרכוש בו דבר מה.

לצד הטיפול בחתך הרחוב, נעזרנו גם במהלכים משלימים כמו טיפוח הכניסות לחצרות הפנימיות שהוזנחו, שיפוץ חזיתות מבנים שהתבלו, יצירת תוכן למרחב ושימוש ב-wayfinding מתקדם. פרויקט זה מצטרף לשורת מהלכים שנוקטת העירייה להתחדשות מרכז העיר בשלוש השנים האחרונות, במסגרתם היינו מעורבים גם ביצירת פרוגרמת תרבות והתחדשות מדרחוב הההגנה קציר – שני פרויקטים שנמצאים בעיצומו של ביצוע ובזכותם יווצרו במרכז העיר מקומות טובים יותר, שמדגישים ערכי מורשת, קהילה ותרבות.